Семейството е власт. Бракът е сделка. Любовта е перверзия

Бил и Хилъри са общ политически организъм. Две тела с едно властово либидо

„Като не може да задоволи мъжа си, как ще задоволи Америка?“ С този въпрос републиканците стреляха срещу Хилъри Клинтън в разгара на президентската кампания, като припомниха сексаферите на съпруга й, бившият американски президент Бил Клинтън и намекнаха, че жена му е крайно (политически) непривлекателна. Самоуверената кандидатка на демократите не трепна. Посрещна атаката твърдо – както уличен стълб жилото на стършел. Защото мисис Клинтън е подготвена и за ударите под кръста, и за ровичкането из купчините с мръсно бельо.

Съдружници по неволя

3

След 40 години мъчителен брак, Бил и Хилъри все още се усмихват. Наскоро двамата отново станаха баба и дядо, след като дъщеря им Челси роди момченце. Клинтън имат и внучка

Преди почти двайсет години Хилъри изгуби битката – тръгна си от Белия дом като първа дама, публично унизена от неверния си мъж. Сега обаче тя иска да спечели войната и да се върне на бял кон там, откъдето благоверният й се изнесе със свалени гащи. По ирония обаче, за да победи, трябва да си партнира именно с господин „бельото ми е около глезените“.

От старта на президентската кампания, Хилъри и Бил играят перфектното семейство. Спектакълът е за  по-възрастното поколение,  което помни подробности от Моникагейт. Въпреки че от сексскандала минаха близо две десетилетия, американците продължават да изследва с детективска страст петното, което Бил остави и върху роклята на някогашната си любовница, стажантката Моника Люински, и върху достойнството на съпругата си.

В едно скорошно допитване на Fox News, 46 процента от анкетираните твърдят, че въпросното петно никога няма да бъде изтрито от имиджа на мисис Клинтън. Двайсет и един на сто пък смятат, че аферата Люински я е изградила като силна, непоклатима фигура, способна да се справи с всяко предизвикателство. Всички вкупом се вълнуват от темата и са готови да я дъвчат до безкрай (трите съпруги на Доналд Тръмп и извънбрачният син на Бърни Санрърс не са им интересни). По всичко личи, че на предстоящия вот не просто ще изберат (привидно) различни кандидати, а и ще покажат какво мислят за семейството, изневярата, мястото на жената в брака и във властта.

 Омразната първа дама

1

Бил и Хилъри като студенти по право в Йейл през 70-те години. Още тогава тя е по-умната, по-начетената и по-амбициозната от двамата.

Какво да се прави, в Америка политическият и сексуалният живот винаги са били свързани. Особено при Хилбили, политическите Бранджелина. Двамата са общ политически организъм. Две тела с едно властово либидо.

2

Младоженци. Бил няколко пъти предлагал брак на Хилъри, докато не чува заветното „Да“ през 1975-а. В онези дни двамата наистина изглеждат влюбени.

Общият им път стартира още през 1970-а. В онази година напереният Бил среща отличничката Хилъри в Йейл, където двамата учат право. Погледите им се пресичат в библиотеката. В мемоарите си Living History Хилъри разказва как тръгнала към непознатия с думите: “Ако продължаваш да ме гледаш, а аз не извърна поглед, ще трябва да бъдем представени един на друг. Аз съм Хилари Родъм.“

Години по-късно, когато Бил сяда в Овалния кабинет, половинката му с мъка се намества в образа на примерна на първа дама. Обикновените американци бързо разбират, че тя е различна от предшественичките си. Бързат да я обявят за студена, пресметлива  кучка, която дърпа конците на мъжа си (и, може би, не са далеч от истината). Трудно приемат комбинативния й ум, огромната правна ерудиция и страховитите й амбиции. Отказват да повярват, че за нея бракът е колкото любов, толкова политически и бизнес съюз.

Животът е кратък. Позволи си изневяра

Това е слоганът на един от най-големите сайтове за дискретни запознанства. Преди време беше хакнат, а потребителите му – разкрити. Впоследствие продължи да функционира, а днес има над 43 000 000 члена. Горе-долу същото се случи преди двейсетина години, само че офлайн и на най-високо ниво. Бил Клинтън беше уличен в изневяра, обвинен в лъжествидетелсване и подложен на импичмънт, но се измъкна сух и изкара пълния си президентски мандат.

Как Хилъри е преживяла предателството? В биографията си тя признава, че е била бясна. Приела новината с крясъци и сълзи. От персонала на Белия дом твърдят, че по семейните чаршафи имало кръв. Предполага се, че е замахнала с нещо тежко срещу съпруга си – може би с настолната лампа или, по-вероятно, с книга от нощното си шкафче, сред които била и Библията. В следващите дни Бил обяснявал, че без да иска се е цапнал във вратата. Естествено, никой не повярвал. Камериерките разказват, че в следващите месеци спял на дивана. А жена му лекувала наранената си гордост, поглъщайки промишлени количества кекс.

Е, как след всички лъжи, признания, обвинения, недоверие и бой с Библията пред очите на света тези двама останаха заедно? Какво ги е задържа? Любовта? Едва ли. Грижите около дъщеря им Челси? Може би. Желанието да спасят останките от президентската институция? Възможно е. Хладнокръвната убеденост, че заедно, някой ден, отново ще могат да се домогнат до властта? Най-вероятно.

Закъсняло признание в любов

5

Пред камерите Бил нежно слага ръката си върху рамото на „своето момиче“

Ето защо още преди да се е разгоряла, войната на семейство Клинтън се превръща в примирие. Хилъри и Бил не се развеждат, но и не продължават да вечерят заедно, сякаш нищо не се е случило. Тя остава във Вашингтон. Той се окопава в Ню Йорк. Говори се, че в последните години бившият държавен глава споделя дома си с висока блондинка, която прави чудни домашни курабийки и черпи с тях момчетата от Сикрет сървис. Когато Хилъри е в града, наема апартамент – далеч и от мъжа си, и от курабийката му.

Откакто обаче президентската кампания набра скорост, семейството е заедно. Instagram-ът на Хилъри прелива от снимки, в които е нежно прегърната със съпруга си. Бил публично подкрепя жена си, изнасяйки пламенни речи в нейна възхвала от трибуната във всеки щат (може би като отплата за онова, което й причини).

Променил се е. Момчешкият му чар го няма. Гласът му е пресипнал, косата – побеляла. Розовите бузи са  хлътнали. В ухото му се е притаил слухов апарат. “Всичко, до което Хилъри се докосне, става по-хубаво. Тя е най-добрият агент на промяната, когото познавам. И най-квалифицираната личност, която някога се е кандидатирала за президент“, твърди от трибуната четиридесет и вторият президент на САЩ, убеден, че жена му трябва да бъде четиридесет и петият.  Внушава, че семейната приемственост ще вдигне отново Щатите на крак. „Заради влошаващата се икономическа ситуация, Америка рискува да бъде разкъсана от негодуване. Половината от хората в страна днес печелят по-малко, отколкото по време на моя президентски мандат. Хилъри може отново да сплоти нацията“, допълва Бил. В този момент е повече шоумен, отколкото политик. Напомня онзи мъж, който навремето наду саксофона в шоуто на Арсенио Хол и разтопи сърцата на американците…

Да обичаш на инат

Днес огромна част от тях са убедени, че само едно семейство може да управлява успешно Америка (и то, забележете, не е семейство Симпсън).  Много млади избиратели искрено харесват двамата Клинтън. На възраст между 18 и 35, те не помнят подробности от миналото им. В техните очи Хилъри и Бил са чудесна, любяща, прогресивна двойка (жената се стреми към кариера, мъжът я подкрепя), която не робува на традиционните роли.

Онези, които преживяват трудности на семейния фронт, също са на страната на Хилъри. Тя им дава надежда, че след най-жестокото предателството, животът продължава. „За мен няма никакво значение какво се е случило в миналото, защото то е било между Бил и Хилъри, между Бил и Моника. – казва Даян Рочфорд, средностатистическа избирателка –  Дали одобрявам това, което Бил направи? Не. Но никой не е перфектен. Всички си имаме слабости.”

Унизените и оскърбените  

От другата страна на везните обаче лежат противоположни, равни по тежест мнения. “Моят съпруг също имаше забежка. Дали толерирах изневярата му? Не. Трудно и унизително е да преглътнеш. Имам две деца. Живея в малък град, където всеки познава всекиго. Не мога да си представя как Хилъри е преживяла същото като мен, но пред очите на целия свят“, казва Лори Рой.

Фак е също, че преди двейсетина години мисис Клинтън не просто преглътна аферите на съпруга си, но и се опита да злепостави жените, споделили леглото му. Естествено, републиканците не пропуснаха да й го напомнят. “Тя не е жертва. Тя е съучастник – изцепи се в типичния си стил Доналд Тръмп –  Някои от тези жени бяха съсипани, не без нейната помощ. Не й съчувствам за това, през което мина. Защото аз уважавам жените повече от Хилъри Клинтън.”

Бяла къща от карти

Разбира се, патетиката на Тръмп е смешна. А присъствието му  в политическия живот – карикатурно. И той, и Хилъри пък често изглеждат почти нереални – като герои от пародиен ситком.

Между другото, сериалите – при това добрите, отдавна са пълни със силни, амбициозни, безскрупулни тв героини, напомнящи мисис Клинтън. Да я разпознаем е лесно – тя е волевата Алиша Флорик от “Добрата съпруга“, диаболичната Селина Майер от “Вице” и леденостудената Клеър Ъндърууд от „Къща от карти“. Грешка. В сравнение с Клеър Ъндърууд, Хилъри е топла, ухаеща на ванилия домакиня…

“Американската попкултура е жадна за жена-президент. И ни подготвя за момента, в който нежният пол ще прескочи от фикционалния в реалния Овалнен кабинет“, твърди Соня Сарая от сп. „Салон“. Е, ние знаем от опит, че попкултурата се движи с няколко обиколки пред политиката. Все пак Америка се възхищаваше на чернокожите си джазмени, рокзвезди и актьори, много преди да се довери на чернокож президент.

Кой обаче би могъл да каже със сигурност, че още е твърде рано мисис Клинтън да вземе саксофона и да накара света да играе по свирката й?

4

Преди и след Моникагейт. Бил и Хилъри изглеждат и се държат така, сякаш продължават да са стабилно, щастливо семейство. Вероятно любимият им жанр е пародията.

 

Отговор

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Отбелязаните полета са задължителни. *

*