Как се прави кралско парти

8 съвета от лейди Ансън, която организира купоните на Елизабет II и „Ролинг Стоунс“

Наричат я „диригентът“ на най-аристократичните партита във Великобритания. Защото тя организира събития, сравними със симфонии. Лейди Елизабет Ансън се грижи за тържествата на британското кралско семейство от 50 години, а последно „размаха палката“ на 90-ия юбилей на Нейно величество. Работи също за холивудски знаменитости от ранга на Том Круз и за политици като семейство Клинтън. Подготвя дори купоните на „Ролинг Стоунс“ (които, за нейн ужас, не завършват точно според плановете й).

Какво точно се случва на партитата на знаменитостите? Ако зависи от лейди Ансън, никога няма да разберем. Всеки въпрос – независимо дали се отнася за цвета на покривките или за разговорите около масата, тя любезно парира с думите: „Не съм подготвена да дискутирам темата“. Понякога обаче й е трудно да се придържа към договорките за конфиденциалност и към доброто възпитание. Мисълта за бившата й клиентка – умопомрачителната Ивана Тръмп, й докарва киселини. Вторият съпруг на милионерката лейди Елизабет описва кратко и ясно: „Мъж с вид на жаба“. Иначе казано – принц!

Въпреки че e експерт по забавленията, на лейди Ансън не винаги й е лесно. Работата ежедневно я изправя пред огромни предизвикателства. Най-голямото от тях било високият, едър крал на Тонга и специален гост на сватбатата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. През цялото време лейди Ансън опитвала да стопи притесненията на негово тонга-величество, че ще счупи столовете в Бъкингамския дворец – ниските и крехки на вид, но всъщност издръжливи кресла Луи XIV.

kr

Лейди Ансън организира партитата на Елизабет II от 50 години.

Каквито и да са желанията, претенциите и особеностите на гостите обаче, лейди Ансън е на тяхно разположение и има готово решение за всяка кризисна ситуация. Все пак тя е в бизнеса с организирането на партита от 1959 година. В онези дни била само на 18 и ужасно срамежлива. За да пропусне бала на дебютантките и погледите, вперени в нея, решила лично да организира събитието и така да остане „зад кулисите“.

По-късно получила и първия си голям ангажимент за кралското семейство – организиране на дискотека в замъка Уиндзор за 15-годишния (тогава) принц Чарлз и 13-годишната му сестра принцеса Ана. „Някакъв мъж ми поиска 25 лири, за да пуска музика! Помислих, че е луд!“, казва лейди Ансън пред „Ню Йорк Таймс“. Впоследствие разбрала, че това е диджеят. И че работата му, както самата тя обяснява, е „някаква форма на изкуство“. С още по-екстремна форма на изкуство тя се сблъскала на партито, което подготвила за членовете на „Ролинг Стоунс“ и известните им приятели. Купонът завършил с идването на полицията и с опита на властите да усмирят пияните гости, мятащи неотворени бутилки шампанско Dom Pérignon в Темза.

Разбира се, партитата на лейди Елизабет обикновено не завършват в Темза, а остават на брега – елегантни, изискани и умерени. Самата тя се старае да създаде съвършена атмосфера. Вярва, че „дяволът е в детайлите“ и също, че детайлите не винаги са скъпи. Ето защо, когато я помолили да поеме юздите на събитие в една от пещероподобните, хладни зали на музея Victoria & Albert, купила десетки плоски бутилки, напълнила ги с гореща вода и ги поставила под възглавничките на столовете за повече комфорт. Така дяволът се оказал на правилното място.

Подобен ход едва ли би хрумнал на всеки. Но лейди Елизабет Ансън не е всеки. Тя е дъщеря на принцеса Ана Датска, кръщелница на Крал Джордж VI и братовчедка на Елизабет II. Отраснала е в дом, в който прислугата гладела всичко – включително вестниците, и се е омъжила в Уестминстърското абатство. Най-вече обаче тази жена е предприемач, който се възползва от потеклото си, работи здраво, познава правилата на играта и държи на титлата „лейди“ в и-мейл адреса си. Все основания да се вслушаме в съветите й.

 

8-те правила за отлично парти на лейди Елизабет Ансън:

Lady-Elizabeth-AnsonПогъделичкайте въображението с поканите. „Ако поканата изглежда евтино, гостите ще си представят, че на партито ще пият прокиснало вино и ще ядат ужасна храна“, казва лейди Ансън. Съветът й: заложете на изчистен, елегантен дизайн. Не питайте може ли някое камъче за „разкош“. Не, не може. Според кръщелницата на Крал Джордж VI допълнителната украса по поканите – например кристали Swarovski, е „вулгарна“.

Не пренебрегвайте наденичките. „Едно парти с хубаво вино, добре приготвена паста или наденички с картофено пюре може да има същия успех като тържество с шампанско Krug, хайвер, стриди и омари – казва лейди Елизабет – Защото работата не е в скъпите съставки. А в хората.”

Подберете внимателно осветлението. „След гостите, най-важният елемент за едно парти е осветлението. То или създава атмосфера, или я съсипва. Благодарение на него хората могат да изглеждат добре и съответно да се чувстват добре.“

Кажете: „Суфле!“. Ако искате по-бързо да накарате гостите да седнат около масата, кажете им, че за десерт има шоколадово суфле. “Уверете ги, че има, дори да няма. Никой не ми се е оплаквал, че не го е видял”, твърди лейди Елизабет.

Настанете скучните гости заедно. “Скучните хора не осъзнават, че са такива. Съберете ги в единия край на масата и те ще са щастливи. Ще си прекарат страхотно. Това е най-важният ми трик“.

Заложете на кръглата маса. Когато прави парти в нечий дом, лейди Елизабет Ансън се оглежда за голяма, кръгла маса. Тази форма я свобождава от задължението да следва строго протокола и да степенува гостите по важност според мястото им така, както би направила при наличие на правоъгълна маса. “Кръглата маса прави живота по-лесен!“, казва британката, която иначе обича да усложнява нещата.

Използвайте телефон, вместо и-мейл. „Обаждането по телефона е най-бързият начин да организирате парти. Старомодно е, но с незабавен ефект. По-телефона стават най-малко недоразумения. А и си спестявате безкрайната размяна на и-мейли“.

Прекратете купона, когато на дансинга има поне 20 души. „Ако изпуснете точния момент да сложите точка, партито ще умре безславно. В цялата си кариера съм правила една такава грешка. Обявете, че започва предпоследният танц или помолете музикалната банда да го направи вместо вас. След това затворете бара. Гостите си тръгват бързо, когато не могат да си вземат питие”. Или когато полицията дойде, бихме добавили ние.

 

 

Отговор

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Отбелязаните полета са задължителни. *

*