Нейно Величество Невена

Дизайнерката заби игла в сърцето на Лондон и взе мярка на висшето общество

 

Невена Николова е дизайнер. Но анализира клиентите си като психотерапевт, превежда желанията им като лингвист и разкрива красотата им като художник. За петнайсет години тя измина дълъг път от бутика си на софийската улица „Фритьоф Нансен“ до ателието си на лондонската „Лаундес стрийт“. И превърна истински богатите и известните в свои почитатели и клиенти.

Днес роклите с етикет Nevena London обгръщат телата на Дона Еър (ослепителна актриса, модел и приятелка на Джеймс Мидълтън, брат на дукесата), Тамара Екълстоун (дъщерята на шефа на Формула 1) и водещата на MTV Лора Уитмор. Създадени от фина френска дантела, тези изумително красиви дрехи изкушават жените с вкус и възможности, свързват с невидим шев модата и изкуството, и действат като противоотрова на бързата мода.

Зад черната врата

raw_1846e042dcb207ed233dfefb70c87bc5raw_eb9be014519799a95528ffb55c215c79

Шоурумът в лондонския квартал на богатите Найтсбридж няма витрина с пластмасови манекени. В него се влиза през дискретна, черна врата. При това, само с предварителна уговорка. Вътре е тихо. През френските прозорци нахлува мека, естествена светлина. По пода се гонят сенки. Огледалата в златисти рамки отразяват меки материи и фини силуети. Времено сякаш е спряло, за да се наслади на красотата.

Да облечеш ума

raw_ffb9daac0b1a9274faff05640c2795c0

Енергията на мястото обаче се променя, когато в рамката на вратата се появява тънка, черна фигура, увенчана с ярко червена коса. Това е Невена Николова – пламъкът, който създава топлина и уют.

Без да се натрапва тя успява да стопи дистанцията между себе си и потенциалните, високопоставени купувачи. Да влезе под кожата им, да потъне във фантазиите им и да разбере мечтите им.

„Внимателно се вглеждам във всяка жена, която дойде в ателието ми. – казва Невена пред британската преса. – Отбелязвам си как е облечена, как се движи, дали се усмихва, доколко е естествена. Опитвам се да  отгатна предпочитанията й. Защото за мен модата не означава просто да правя и предлагам дрехи; тя е креативен процес, който започва с високо ниво на културно и психологическо разбиране. Когато работя с дадена личност, заживявам с нея. Старая се да облека ума, а не тялото й. Защото именно той расте и се развива с нас.“

Докато слуша внимателно отстрещната страна, Николова мислено избира най-доброто за нея от колекцията си с официални рокли и дискретно я насочва към подходяща кройка и материя.  При поръчка модифицира силуета спрямо желанията, изискванията и характера на клиента.

Сдържаният лукс

raw_3136b9594ddaf6b60848b0c4c7e5c14a

Като канава за своите произведения Невена използва най-добрата френска дантела Sophie Hallette и най-качествената италианска коприна. Залага на сдържаните цветове и многопластовите, изпипани детайли.

Оформянето на цялостната „картина“ обаче изисква не просто отлични материали, а и стотици часове прецизна ръчна работа. Факт, който обяснява високата стойност на дрехите.

Цените им започват от 2500 паунда и вървят нагоре, много нагоре. Най-скъпата рокля, излязла от ателието на дизайнерката, е сватбена за 38 000 паунда с перли, камъни и пет вида дантели.

Дрехи, които разказват истории

nevena_1

Всъщност, Невена не просто създава дрехи, а разказва прекрасни истории. Защото има необичаен усет към езика.

Родена в София в артистично, добре образовано семейство, тя завършва немска гимназия. След това се посвещава на скандинавистиката. Дълги години работи като преводач зад граница. В движение се учи да пренася послания между различните култури, без да губи смисъла им.

Благодарение на този опит сега тя прави същото чрез роклите си. През тях ни говори за миналото и за бъдещето, за силата и за уязвимостта, за това което ни прави специални и различни. За женствеността.

nevena_4

Въпрос на възпитание

Бод след бод Невена разказва също за търпението, всеотдайноста и вродения талант на жените да създават красота. “Поколения назад нашите майки и баби плетяха, шиеха и правеха прекрасни неща за дома. – обяснява тя. – За съжаление, техните умения постепенно бяха забравени.“

Самата тя се научава да шие, благодарение на майка си – учителка и талантлива майсторка на дрехи. Подът на дома им често е покрит с кройки от списание „Бурда“. Кройки-карти в света на съвършенството, които ще я отведат далеч.

От хобито до призванието

Стартирало като хоби, шиенето се превръща в нейна професия. През 2001 година отваря първия си бутик на софийската улица „Фритьоф Нансен“. И превръща името си в синоним на въображение, креативност и майсторство.

Когато лишената от светски живот и блясък столица започва да й „стяга“, Николова си купува самолетен билет за Лондон и отваря бутика си в тузарския Найтсбридж. Как успява да се пробие на метри от бутиците, в които пазаруват кралското семейство и кинозвездите, и да се превърне в любимка на британския елит?

Отговорът е прост, но не и елементарен – с любов към детайла. Както казва самата Невена: “Без значение колко голяма или малка е поръчката, за мен ангажиментът е един и същ.“

nevena_5

nevena_6

nevena_7
В статията са използвани снимки от Finbuzz, списание Belgravia и сайта nevena.co.uk

Отговор

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Отбелязаните полета са задължителни. *

*