Том Круз: Тъмната половина

В киното той е супергерой. В живота обаче все повече прилича на параноичен сциентолог

Докато го гледаш как тича по крилото на излитащия военно-транспортен Airbus A400 M Atlas в „Мисията невъзможна 5“ си мислиш, че кариерата му е във възход и всеки миг ще разцепи облаците.

Докато го наблюдаваш как се хили като полуидиот, прегърнал най-опасното американско религиозно гуру във филма на HBO “Начисто: Сциентология и затвора на вярата“, ти се струва, че е заорал дъното.

В случай, че превъртиш тези две продукции една след друга, никога вече няма да си сигурен кой точно е Том Круз. Суперзвезда или психопат? Победител или жертва? Господар на съдбата си или помияр на каишка?

От години този мъж съществува в две паралелни, различно осветени реалности. Доскоро го виждахме само под прожекторите като суперактьор с изключителна дисциплина и типично американска усмивка. След скандалната документална продукция на HBO обаче не смеем да му се усмихнем в отговор. Защото неговата тъмна, хладна половина плаши.

Разбира се, Круз ще направи всичко възможно, за да ни успокои. Настойчиво ще ни припомни, че въпреки скромния си ръст от метър и седемдесет е голяма работа. И ще развее под носа ни забележителната си професионална биография. Нека все пак надникнем в нея, преди да разберем какви ги върши не само като актьор, а и като виден сциентолог.

Tom_vtora

Мисионерът

Безспорно, Круз е талант. По-точно талант, клониран с машина за пари. Преди около трийсет години той атакува Холивуд с мощни, прецизни движения. И успява да издрапа до върха. По пътя минава през „Рискован бизнес“, „Топ гън“, „Цветът на парите“, „Рейнмен“, „Роден на 4-и юли“, „Джери Магуайър“, „Доблестни мъже“, „Последният самурай“, „Магнолия“, „Широко затворени очи“, „Интервю с вампир“. Оцелява в екшъните „Специален доклад“, „Война на световете“, „Джак Ричър“, „На ръба на утрешния ден“. И нито веднъж не се оплаква, докато мъкне след себе си един огромен, тежък франчайз – „Мисията невъзможна“. Напротив. Колкото повече остарява, толкова повече „вагони“ закача на композицията.

За да извлечеш подобен товар до американския боксофис се искат железни мишци и малко лудост. Защото заради своята „Мисия…“ (и заради забавлението на милиони зрители) Том неведнъж рискува живота си. За разлика от повечето притежатели на кухи холивудски мускули, той прави сам опасните, спиращи дъха каскади. В актуалния епизод на екшън поредицата не просто се втурва по крилото на излитащия Airbus, а наистина се издига във въздуха, хванат за затворената врата на самолета и обезопасен само с едно въже. В предишната серия пък виси на 300 метра над земята, лепнат за фасадата на дубайския хотел „Бурж Халифа“.

Да го гледаме като агент Итън Хънт е чисто, сгряващо кръвта удоволствие. Харесва ни как ловко се промушва между конкурентите си Джеймс Бонд и Джейсън Борн, как дава газ през задължителните жанрови клишета, прави самоиронични лупинги и, с момчешки жест, прокарва ръка през косата си.

STRICTLY EMBARGOED: 8:00am PST March 22, 2015 Tom Cruise in a scene from the motion picture "Mission Impossible 5." Credit: Christian Black, Paramount Pictures [Via MerlinFTP Drop]

Върху крилото на четиривитловия Airbus A400 M Atlas…

Tom_burj

… и залепен на стъклената фасада на „Бурж Халифа“ в Дубай

Преди да падне нощта

На 53 Том Круз е в топ форма. Уверен, целенасочен, енергичен. Всяко негово движение предизвиква уважение. Дори онези, които не понасят неговите „мисии“ и смятат, че е предал актьорската игра в името на екшъна, не вярват, че нещо може да застане на пътя му и да развали кефа от успеха му.

„Начисто: Сциентология и затворът на вярата“ обаче е тъкмо това това „нещо“. Освен че показва отвътре налудничавата религия, документалната продукция представя в зловеща светлина вярващият мистър Круз и минава с кални обувки върху репутацията му.

Във филма на HBO образът на Том е изграден от свидетелствата на висши членове на църквата, измъкнали се като по чудо от хватката й. От думите им става ясно, че актьорът е силно зависим от диаболичния лидер на сциентолозите – алчният, маниакален, жаден за власт Дейвид Мискавидж. През годините Круз получава от него скъпи подаръци (автомобили по поръчка, мощни мотори, ексклузивни почивки, дори жени), а в отплата лично „проповядва от амвона“. Съвместна работа ги сближава, дори ги сприятелява. Хора от орбитата им ги описват като “мъже с огромно его, покрай които трябва да ходиш на пръсти, да внимаваш какво говориш и да не се отличаваш с нищо“.

Tom Cruise and Katie Holmes at the Laguna Seca moto GP in Monterey CA

Том Круз (в средата) с Кейти Холмс и своя пръв приятел, лидерът на сциентолозите Дейвид Мискавидж

Tom-Cruise-Scientology

Пасторът-звезда от амвона на Църквата

Голямото прослушване

Ангажиментът на Круз към религиозното движение обаче е повече от PR. Том не просто е параван на сциентолозите, а и убеден сциентолог. Вярва безусловно в постулатите на основателя на църквата, писателя-фантаст Л. Рон Хъбард (който страда от тежка параноя и иска да извадят извънземно от тялото му). Като всички редови членове, Круз също спазва стогите правила на общността. Редовно минава през задължителните „прослушвания“ – интервюта пред нещо като полиграф, отчитащ „емоционалната тежест“ на мислите. Застанеш ли пред него, длъжен си да разкажеш за травмите си от детството, за дълбоките си страхове и най-интимните си тайни. Крайната цел на упражнението? Да се освободиш завинаги от психическите си окови и да придобиеш супер сили.

Години наред Том е „прослушван“ лично от Марти Ратбун – сциентолог с висок ранг, а по-късно беглец от църквата и герой на филма „Начисто…“. Интервютата с актьора се провеждат в Холивудския сциентоложки център за знаменитости. А извлечената информация за сексуалните предпочитания и бизнес делата на актьора отива директно на бюрото на Дейвид Мискавидж (по принцип компроматите за всички членове на църквата се пазят с години, прилежно подредени в папки, защото не се знае кога ще потрябват).

3-scientology-celebrity-center

Църквата на сциентолозите, центърът за знаменитости в Холивуд. В него години наред са „прослушвани“ звезди от ранга на Том Круз и Джон Траволта

Анатема за Никол Кидмън

Освен че рови из мозъка на Круз, Мискавидж контролира личния му живот. Държи го далеч от силни жени със собствено мнение. Открито негодува срещу втората му съпруга, актрисата Никол Кидман. И не просто съставя план да го раздели с нея, но и чрез серия машинации настройва осиновените деца на двойката срещу майка им. Да ви припомним ли какво стана накрая? След развода на Том и Никол наследниците им Конър и Изабела поискаха да живеят с баща си. Престанаха да се виждат с Кидман. И дори не отидоха на погребението на баща й, техният дядо.

“Начисто: Сциентология и затвора на вярата“ не пести злокобните подробности. Показва как религията се превръща в репресия, оплита в лепкавите си мрежите обикновени хора и знаменитости, посява семената на страха. Очертава границите на една нова държава с милиарден бюджет, с йерархия, терминология и иконография, напомнящи нацистката, със зомбирано население, тежък бюрократичен апарат, репресивни органи и тайна полиция.

Като палачинка върху тефлонов тиган

След като беше посрещнат с аплодисменти на фестивала в „Сънданс“ през февруари, показан в HBO САЩ през март и зареден в програмата на HBO Go България през юни, филмът изведнъж изчезна от ефира. От телевизията бяха лаконични: „заведено е дело“. Постно, но ясно обяснение. Сциентолозите са предприели контраатака.

Сега, докато адвокатите кръстосват езици, светът се пита дали продукцията ще удари по имижда на Круз. Според оптимистите репутацията му е неразрушима като тефлоново покритие. Разкритията за тайния му живот нито ще  подкопаят успеха на актуалния „Мисията невъзможна: престъпна нация“,  нито ще корозират кариерата му в дългосрочен план. Прави ли интересни филми, публиката ще е в краката му. Разбира се, има и една друга, по-песимистична гледна точка. Тя може да бъде обобщена с думите на един професор от Калифорнийски университет, изследващ влиянието на знаменитостите: „Тайните в Холивуд вече не са секси. Публиката иска открити, автентични звезди“.

Интересно, дали Том Круз иска да бъде истински? Може ли да се изправи срещу страховете си, да се обърне срещу Църквата и да спаси хиляди заблудени американци? Ако го направи, ще се превърне в истински супергерой. И ще си спечели нови почитатели. Ние обещаваме да гледаме.

Отговор

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Отбелязаните полета са задължителни. *

*