Седемдесетте: феновете на „Стоунс“

Казват, че чарлстонът отново се завръща. А с него, в открито купе, пристигат вталените якета, денимът, смъкнатите колани, острите яки и етажираните коси. Представите ли си как бихте изглеждали като фенове на „Ролинг Стоунс“? Ако не, вижте снимките на Йожеф Сабо, прочутият фотограф на млада Америка.

3325692-jsz-hi

През през 1978-а той пристига във Филаделфия, нарамил няколко Canon-а и натъпкал чанта с ленти. Слива се с 90-те хиляди фена, дошли да чуят на живо „Ролинг Стоунс“. Но вместо към кривящия се като глист Джагър, насочва обектива си към публикатата – оцеляла в следобедния порой, танцуваща в калните локви, припадаща от вълнение, а вероятно и от още нещо. “Мислех си, красиви ли са тези хора? Интересни ли са? Интересни ли са, без да са красиви? Просто се взирах в лицата им и понякога нещо ми „щракваше“. Действах интуитивно. Ако бях тръгнал да анализирам, щях да изпусна мига“, казва Сабо.

20-jumpin_rs-th-20

В обектива му се оглежда уличната мода на 70-те с цялата и прелест и абсурдност. А също арогантността, непохватността, сексапила и объркването на тогавашните тийнейджъри. Всъщност, неговият фотоапарат е единствен на стадиона. Защото само преди няколко десетилетия лайф концертите не познават селфито. В онези далечни, черно-бели дни, погледът търси сцената, а не дисплея. При първите акорди на бандата ръката на момчето докосва ръката на момичето, а не смартфона. А когато вечерта свърши, двамата я прибират на топло, при най-важните си спомени, вместо в студената електронна памет…

Untitled

 

Кадри от книгата Rolling Stones Fans на Йожеф Сабо. Тези и много други негови снимки вдъхновяват визуално „Обречени да умрат“ на София Копола и „Почти известни“ на Камерън Кроу.

Отговор

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Отбелязаните полета са задължителни. *

*